nuffnang ad

WED

Daisypath Anniversary tickers

AMIR

Daisypath Anniversary tickers

AISYAH

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 26, 2009

EVER WONDER!!!!!!

* Why a Jew can grow his beard in order to practice his faith
- But when Muslim does the same, he is an extremist and terrorist!

* Why a nun can be covered from head to toe in order to devote herself to God
- But when Muslimah does the same she oppressed

* When a western women stays at home to look after her house and kids she is respected because of sacrificing herself and doing good for the household?
- But when a Muslim woman does so by her will, they say, "she needs to be liberated"!

* Any girl can go to university wearing what she wills and have her rights and freedom?
- But when Muslimah wears a Hijab they prevent her from entering her university!

* When a child dedicates himself to a subject he has potential.
- But when he dedicates himself to Islam he is hopeless!

* When a Christian or a Jew kills someone; religion is not mentioned,
- But when Muslim is charged with a crime, it is Islam that goes to trial!

* When someone sacrfices himself to keep others alive, he is noble and all respect him.
- But when a Palestinian does that to save his son from being killed, his brother's arm being broken, his mother being raped, his home being destroyed, and his mosque being violated -- He gets the title of a terrorist! Why? Because he is a Muslim!

* When there is a trouble we accept any solution? If the solution lies in Islam, we refuse to take a look at it.

* When someone drives a perfect car in a bad way no one blames the car.
- But when any Muslim makes a mistake or treats people in a bad manner - people say "Islam is the reason"!

* Without looking to the tradition of Islam, people believe what the newspapers say.
- But question what the Quran says!

----------- EVER WONDER WHY? -----------

May Allah continue to guide, protects and unite all muslim ummah worldwide!

-

>> All Mistakes are mine, discard it. In case I hurt you - I dont mean it, Forgive me; I composed it for the sake of awareness and awakening us from our sleep <<<

Remain blessed,
Credits to our Brother in Islam, Ur Friend ;
Suleiman, ibn_adam1430@yahoo.com.sg

Monday, August 24, 2009

Cinta vs. CINTA

Cinta kecil itu adalah kekeliruan perasaan yang terbit dari keinginan untuk diberi perhatian, mahu dikasihi dan mengasihi, emosi yang kosong dari asas, matlamat, dan kesedaran terhadap implikasi cinta jenis ini. CINTA pula harus terbit daripada emosi dan naluri fitrah manusia...namun is lahir juga dengan sandaran rasional dan sedar diri terhadap asas cinta itu, tanggungjawab yang mengiringi cinta tersebut serta kesan yang bakal lahir dari mematerialisasikan persaan cinta seperti ini. Cinta yang ada 'sense of begin with the end in mind' (Ustaz Hasrizal, 2008)

petikan diatas aku ambil dari sebuah buku karangan ustaz hasrizal "Aku terima Nikahnya". umur dh makin lanjut semakin hari memikirkan bilakah masa untuk menamatkan zaman bujang or at least mempunyai pasangan. mmmm.......takut memikirkan hal tersebut. aku masih berpegang kepada jodoh dan pertemuan ditangan Allah. ntah2 dh jmp pun cume aku yang tak perasan. anyway...tak perlu memanjangkan cerita ini. ikuti petikan2 dari buku tersebut:

Atas prinsip proaktif, fokuslah pada apa yang kita mampu mengawal dan mengubahnya. Maafkan percanggahan yang ada. Maafkanlah kebiasaan yang ada dan cubalah untuk meminumkan apa-apa yang agama tidak suka. Namun, kuatkan azam kukuhkan keyakinan agar generasi kita yang tersepit di atara adat dan agama ini, tidak mengulanginy. (Ustaz Hasrizal, 2008)

Pandanglah seseorang dengan pandangan mata yang kering, atau pandangan akal yang gersang, jauh sekali pendangan nafsu yang melulu. Pandanglah dia dengan pandangan hati, kerana ia pandangan hakiki.(Ustaz Hasrizal, 2008)


Saturday, August 22, 2009

HAPPY FASTING MONTH!!!!!!

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK!!!!
Semoga Ramadhan kali ini memberi seribu erti buat diri saya, kawan2, sanak saudara juga saudara2 Islam yang len. Diharap kalian sihat tubuh badan, beramal baik, bersungguh dalam memperbaiki kekurangan kerana ari ini lebih baik dari smalam, dan juga memberi kemaafan yang mampu melapangkan dada serta jalan ke arah kebahagian.

"puasa adalah menahan diri dari lapar dan dahaga bermula terbit fajar sehingga terbenamnya matahari. lapar dan dahaga bukan sahaja dari segi makan dan minum tetapi juga menahan diri dari perbuatan2 yang boleh membatalkan puasa."

Sirna mentari di ufuk Syaaban
Tiba malam yang penuh erti
Dalam kelam bersinar keindahan
Ramadhan tiba sekali lagi
-http://saifulislam.com/

Berita buruk menimpa warga Universiti Malaysia Perlis 3 hari sebelum tiba 1 ramadhan dimana seorang pelajar kami telah meninggalkan kita akibat terlibat dengan kemalangan jalanraya. AL-FATIHAH buat Allahyarham Muhammad Shafiq Izzudin Baharom pelajar tahun satu.

Monday, August 17, 2009

Penang lagi.....!!!




alop....bertemu lagi. kali nie trip ke Penang dengan tujuan mess nite di Park Royal Penang. tiba di Batu Feringgi lebih kurang jam 1400 terus check in hotel - sri sayang. da ikut skali kan, kene la menyibukkan diri membantu sitting plan. khairy pening kapla......cibuknye kapt. mohathir!!!!!! 2 org kuat mess night. kuang3.........mmg cbuk but pengalaman itu yg penting. walaupun i only helping form afar, but still bahang2 kebzian tue terasa. sengsaranya........laaaaaa, lupe nak tangkap gambar bunga. nasib la. gambar2 nie pun bukan i yg tangkap. kehkehkeh!!!!! so, untuk video maybe will be upload next month. kak ernie, i tak sempat r nak singgah kat tempat makan depan heritage tue.......len kali i p penang insya-Allah singgah.....!!!!!

Saturday, August 15, 2009



4th UniMAP Convocation Day on 15th August 2009........i will be one of the pembantu marsyal. how is it works? mmmm...hanya perlu ditugaskan untuk pendaftaran pelajar dari ke33 program, diploma kejuruteraan elektrik, ijazah sarjana muda kejuruteraan sistem elektrik dan ijazah sarjana kejuruteraan elektronik industri dan juga susun atur mereka di dalam dewan nanti. letih jugak kerja nie dengan panas terik tengah hari, pe'el budak2 lagi, owh ya!, kene pakai mask...kahkahkah. untuk mengelak dari dijangkiti klu ade yang terjanggit (H1N1 la ape lagi!!!). gambar tak dpt amik byk, terlupe lagi. asik dok layan budak2 nie.......terlupe. dapat lagi tangkap 1-2 pics b4 depa sampai untuk register.

Wednesday, August 12, 2009

Penang Island.....090809




Penang Island........saja berjalan round2 bawak kete. 1st jejak kaki ke bandar Penang...actually 3rd time. lama dulu time kecik, then singgah penang sat transit plane balik KL and this the 3rd. kebetulan when go there, PIKOM sedang berlangsung kat PISA (Penang Intrebational Sport Arena), ape lagi amik kesempatan p sane la. jalan punye jalan, dh pun malam. tak amik gamabar pun sebab terlupe, syok sgt berjalan 'beli' pamplet...kahkahkah...after dinner went around georgetown searching for budget hotel or not so budget la.......1926 Heritage Hotel RM96/nite...ok la.lebih kurang Seaview Hotel kt Kola nie je...esoknye, teringin nek bukit bendera....ape ade kat sane? takde ape...kehkehkeh.nek cabel car, rasenye best lagi nek cabel car langkawi. kat atas tue, jalan2. so much to see actually, but it will be interesrting klu pakai suar jeans, kasut sport and beg galas blakang......jungle trakking. keliling satu bukit and we will find kebun sayur, strawberi perkampungan kat situ....bungalow2. kat sini pun ade meriam but only for hiasan dan sejarahnye pulak for scaring the pirates. sebijik je.......from the hill, we can see the whole georgetown till butterworth.....penang bridge pun nampak skali.





100809.......kene balik la, sok keje. before balik itu yang singgah bukit bendera. almost 2 hours gak la kat situ include nek pakai cable car. round skali lagi kat georgetown pegi Prangin Mall and Komtar. balik pulak teringin nak nek feri....ansib bek takla org ramai. tak tau nape coz, time tue sememangnye after office hour......bridge sesak giler like always. alhamdulillah feri tak sesak sgt. sat je que, dh masuk feri. kat dalam feri pulak ternampak star cruise....haaaaa after this i will talk about my wishlist....hahahahahaha

almost 2300h we sampai rumah. penant berjalan, merende' sampai umah terus tido. puas!!!!!!! lepas nie p mane pulak????????

Saturday, August 8, 2009

Hari ini dalam sejarah!!!!!!

allo....history betul ari nie, 08/08/09. today i know i am not alone. my lovely squad buddy also here at least around here somewhere in perlis and kedah. i just hang out with azimah and today got 2 news 1 from kapt fazley and kapt azerol who just admitted into air force training in ktu (kolej tentera udara) and another one is mali, my other squad member who just got married, staying in jitra, kedah with his wife. mmmmm....so many squad member rupenye around me. good news.........tomorrow need to go to penang for some related business there plus bercuti....kehkehkeh. always want to go to bukit bendera. klu sempat la.........cume takde camera la. where to get one ha?????????? anyone!!!!!!!

Friday, August 7, 2009

i'm back!!!!

at last got the chance to xplore more this blog. just got 2 blogs that i follow...kak anis and kak ernie...kehkehkeh!!!!! nanti dh ade camera i will get this blog more pics........

wahhhhh!!!!! banyaknye i had to tanda report lab plus coming soon mini project. anyway, job is job. i like it...yeah!!!!!

xtra job from ROTU..waduh!!!! cari bunga pulak. cr bunga senang, nak kene bawak ke hotel tue nanti. kene pikir gak tuh. so, i might be will be going to batu feringgi, penang this sunday for survey places and terus order all the flowers for the event. plus 3 jobs sekali gus......penyambut tetamu, koordinator pemberi bunga and multimedia. alhamdulillah, for slide show the cadet that i instrusted to do is doing just fine in fact he is good. boleh upah die untuk wt slide show my majlis perkahwinan nanti..kekehkeh...bila la

i am not sure whether i'm doing ok or not for all the job that have been given to me..but, i will do my BEST. hopefully the lecturer is ok with me also CI and others upper above me.

keluar topik sikit......i pelik dengan budak zaman la. sume kerja nak 'gaji'. income sampingan konon. something is just based on help only.klu tak terdesak takde kite mintak tlg. now, where can get the 'gaji' for those kids? takkan nak kuar duit sendiri...well, sometimes kene jugak sacrifice for others kan. mmmm...wait n see.