nuffnang ad

WED

Daisypath Anniversary tickers

AMIR

Daisypath Anniversary tickers

AISYAH

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 30, 2010

Sejuta Terima Kasih

entry yang dibuat khas

pertama:  ~Athirah's Aunty~ sebab tolong promote my blog....thanx alot! =) baru-baru nie rajin pulak tag blog. so senang actually untuk blogwalking.hehehhee....

kedua:  luvYOU...thanx alot dear =) tak sangka boleh jadi follower ke-100. hehehehhe...entry yang sgt menarik untuk dibaca. sume entry best2 terutama part  game lagu tu. ahaks! ade mase nak update blog panjang2 aku akan update kendian.

dan kepada rakan2 follower yang lain, sama ada jadik follower atau tidak...thank you very much! sekarang takde entry baru yang boleh di kongsi bersama sebab bz dengan menanda kertas final! hahahahaha...

Sunday, November 28, 2010

dabushhhh!!!!

dush...

dush...

dush...


arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

peperiksan lagi!!! pt.2

hahaha, sambung lagi...

nak aku ceritakan perangai student2 yang tak bertauliah ni..sebagai pemeriksa kertas-kertas jawapan peperiksaan pelajar-pelajar, ingin aku menyatakan hasrat aku pada pelajar-pelajar di luar sana:

1. 1 mukasurat untuk 1 jawapan pada 1 soalan yea murid-murid...bukan ape, senang untuk diperiksa

2. tulisan biar jelas huruf. biar tulisan macam budak-budak sekolah rendah asalkan senang untuk dibaca. tenang hati nak menanda =)

3. TOLONG jangan tinggalkan pesanan-pesanan seperti:

 "Cik, jangan kejam sangat" 
 "Cik, tolong la saya cik..."
  
 "Cik, please help me.....=("

 "Cik lawa la, comey, cantik, deboommmm! =)" aku cepuk kang, pandai je bodek aku =P

4. cara menjawab tu biarla kemas dan teratur. rancang dahulu sebelum menjawab. klu boleh jangan ada:

"sambung muka surat belakang sekali >>>>>>"

5. Jika arahan kata jawab 2 daripada 4, sila jawab 2 soalan aje...tak perlu jawab lebih daripada 2. susah pemeriksa nak menanda...tak susah tapi menyusahkan. klu sorang takpe cube bayang hampir 100 kertas jawapan! haaaaaaa.....

so, pikir-pikir kan la...dan selamat menjawab =)



sekian dari aku, wassalam. good luck for students out there. tulus ikhlas dari aku.

Saturday, November 27, 2010

peperiksaan lagi!!!

                                      


syukran...minggu yang sgt memenatkan. terpaksa pulak menjaga exam 3 paper dalam 1 minggu. 3jam oooooo...sgt membosankan. walau apa pun, tugas tetap dijalankan dengan sempurna...cayuk!!!!

bagaikan mata helang, alhamdulillah tiada kes meniru. tapi aku tau ade je tercicir sorang 2 kan?kan? memang angpa terlepas, bersyukur la...tapi Allah tau segala-galanya...angpa meniru, result angpa tak berkat! wahhhhh, jahat sungguh...hahhahahaha

so, next week will be my busy week also...minggu menanda kertas dan mengira markah! waaaaaaaaaaaa.berkurung dalam opis la sepanjang minggu huhu. so entry kali nie, aku nak share mengenai:


                                              

tips menghadapi peperiksaan sehari sebelum dan ketika:

1. happy. meaning...jgn memenuhkan kepala otak dengan urusan yang len selain peperiksaan, serabut je. anggap shj peperiksaan adalah mcm assignment yang perlu dibuat dalam masa yang sgt singkat.

2. tido awal! jgn pulak study sampai 2-3 pagi baru nak tido. sebelum nie takmo pulak study! ishhhhhhh....tido yang nyenyak dan cukup akan membawa kepada pemikiran dan otak yang segar. so, insya-Allah ilmu tu akan datang.

3. sentiasa basahkan bibir dengan selawat ke atas nabi Allah Rasulullah SAW...moga2 hati tu lebih tenang. sebab yang bantu kita bukan Nabi tapi Allah SWT. hati yang tenang ketika menjawab peperiksaan insya-Allah akan membantu.

4. malam sebelum tido, solat sunat hajat bagi yang muslim. hajat supaya Allah berkati kita dan membantu kita dalam menjawab peperiksaan. 

5. sebelum tido jugak pastikan semua barang2 alatulis, kalkulator dll tersedia suda dalam beg untuk dibawa ke dewan peperiksaan. jgn lupe pengenalan diri dan juga slip peperiksaan....

6. jgn lupe untuk membaca doa sebelum menjawab soalan. moga2 Allah membantu

7. last but not least...USAHA DOA TAWAKAL! maksudnye klu dr 1-5 diamalkan tapi tak ada sebarang usaha yakni belajar dari awal masih tidak boleh dipraktikkan....perlunya usaha dahulu, diikuti dengan doa dan akhirnye selepas peperiksaan berakhir tawakal aje la...

jangan jadik mcm nie suda...tapi mesti ade kan? kan? 

                                             

credit pada pakcik google...mekacih uncle =)

Thursday, November 25, 2010

Putus!

ok, tak tipu da 2 hari dok ulang lagu yang sama! bosan???......takkkkkkkkkkkkkkk hahahahaha =)
thanx to ♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠ ...tibe2 jadik blog favourite aku. sebab?...music latar belakang adalah this song...ngeeee~

kat rumah dengar, kat opis pun bukak lagu nie sambil buat kerja+update blog =))) masih takde kesempatan nak upload lagu nie tapi masih sempat untuk update liril die.hehehehhe. so, enjoy!

Putus by Melda Ahmad

aku duduk sendirian di kamarku
menangis kesepian kernamu
kau tinggalkan aku
kau cari yang lain
tergamakmu merobek hatiku (2x)

tapi setelah kau pergi aku
betapa lebih baik darimu
Dia hargai aku
Dia sayangi aku
lebih dari bayangmu

aku ingin kau tahu
betapa aku gembira
tidak lagi bersamamu
namun pastinya nanti kau akan sedari

yang kau perlu cintaku (2x)

Wednesday, November 24, 2010

paderi kristian MELAYU????

sedang khusyuk aku blogwalking tiba-tiba terima sms dari my sis. katanya...

"Info dari kenalan - sekarang sedang aktif di seremban, selangor dan kian pesat ke negeri lain. 1900 orang paderi melayu yang baru tiba dari singapura berada di sini. hati-hati dengan air mineral:
1. al-baramkah
2. al-mansori
3. al-bistaria
4. al-mansur
5. al-mubarakh
6. al-barakah
7. al-bestari
air tersebut telah ditambah dengan holy water. air ini boleh mengakibatkan lidah keras dan kelu untuk menyebut kalimah ALLAH"

fuyoooo...betui ka??? banyak tuh 1900 org!!! hmmmm...ape2 hal pun berhati-hati la rakan-rakan sekalian.

jgn lupe untuk mengucapkan BISMILLAH apabila meminum atau memakan sesuatu walaupun bukan dalam senarai di atas...dan yakin Allah akan melindungi kita.amiiiinnnnn

Perjumpaan

a.k.a meeting!!! hahhahahaaha

2 meetings straight tapi masih berlenggang kangkung. meaning tak bawak ape2. no pensil, no pen and no notes even no kertas kosong! nak tulis ape?...no need just dengar je ape pengerusi majlis nak cakap.hehehehhehe

1st meeting...

adalah bersama rakan sekerja yang mengenai aktiviti sepanjang tahun, makna macam postmotem la (betui ka ejaan ni???hmmmm). but senyap2 kat belakang persidangan emas oleh rakan2. hahahhaha...ramai rakan sekarang ni sedang giat buat pelaburan emas. nak tau lebih lanjut? boleh terus ke sini i-gold916. ade ke time meeting boleh cite mende len?....teruk betui depa ni (itu termasuk aku la tuh...hahahaha)

ok, kenyataan diatas adalah hak rahsia peribadi pembaca....huhuhu, tidak dibenarkan tersebar luas selain di laman blog ini.wakakakakaka.....tipuuuuuuuuu =P

nak cite lebih lanjut mengenai emas???...cek malas la. kalau ade yang berminat boleh terus ke laman web yang dinyatakan diatas yea....boleh ty direct dengan tuan punya tanah! ape nak soh aku jdik org tgh? xyah la...sbb aku tak join pun =P

2nd meeting...

berlangsung petang hari yang sama juga tapi ditempat yang berlainan tapi masih di negeri yang sama =). meeting kali ni berkisar aktiviti akan datang memandang tahun 2011 bakal menjelma....OMG! tahun baru lagi sebulan lebih je....ade hasrat? ade hajat? pikir-pikirkan....

kemana hala tuju kita pada tahun depan? 

akhirnya balik tepat jam 1700 ape lagi, shoot terus balik umah bukak laptop.wakakakaka....ok, smabung...perancangan aktiviti kelab telah dirancang, dan tugasan pertama adalah minit mesyuarat! why meeeeeeeeeeeeeeee...sebab aku perempuan! mcm hampeh...tapi aku suke.hehhehehe, menaip je pun, bukan buat keje len...jgn soh aku p kursus bulan 6 nnt!!!! TAKNAKKKKK....

byknye rancangan untuk tahun hadapan...so, next year will be my jalan-jalan year...giler kopak la huuuu~
kene start menabung dari gaji blan depan yea....and hopefully boleh dpt income len cepat2.hehehhehe...mari kita melancong....yeahaaaaaaaa =)




Berbelit-belit lidah nak sebut...

nak cite ape???...pasal tongue twister =)


terimas kepada sorang kawan di FB coz memberikan idea untuk buat entry ini. pada saya menarik untuk dibaca...berbelit lidah nak menyebut. amalkan poems sebegini insya-Allah pronunciation dalam english akan loud and clear! sebelum sy start untuk menempel the poems dalam entry nie, izikan sy bermukadimah dulu...=)

Tongue-twister boleh dikatakan sejenis poem untuk memperhabatkan lagi english pronunciation. ianya juga adalah untuk fun dan games. dalam poem ini, terdapat perkataan yang hampir sama bunyi tapi tak sama maksud (particularly of similar but not identical sounds). poem2 ini direka untuk memudah penyebut menyebut dengan sebutan yang salah. dan yang pasti poem2 ini pasti akan memberikan kita kelebihan tersendiri dan juga kegembiran...perghhhh skema giler ayat!!! hahahaha maklum la terjemahan daripada english wakakakaka...ok sambung...

tapi jangan hanya ingat poem2 ini hanyalah untuk fun semata-mata, ianya membekalkan tujuan yang praktikal dalam melatih sebutan dalam english (for englich tongue-twister) seperti yang disebutkan pada awal2 tadi.

Tongue-twister: a formula of sequence of words difficult to pronounce without blundering.

The Chambers Dictionary




amacam...ada paham???...takpe kite jenguk apakah poem2 yang popular untuk kita practise


Peter Piper picked a peck of pickled peppers

Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,

Where’s the peck of pickled peppers Peter Piper picked?


or

Peter Piper picked a peck of pickled peppers,

A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
how many pickled peppers did Peter Piper pick?


She sells seashells
 
She sells seashells by the seashore.

The shells she sells are surely seashells.
So if she sells shells on the seashore,
I'm sure she sells seashore shells.

The Woodchuck

How much wood would a woodchuck chuck

If a woodchuck could chuck wood?
He would chuck, he would, as much as he could,
And chuck as much as a woodchuck would
If a woodchuck could chuck wood.


Imagine
 
Imagine an imaginary menagerie manager

imagining managing an imaginary menagerie.


practise makes perfect...=) selamat beramal...



Monday, November 22, 2010

SELAMAT PENGANTIN BARU!!!

tgk tajuk pun tahu kan???

masuk je cuti sekolah siapla berkad-kad dtg jemputan perkahwinan. so sempena ini aku ingin mengucapkan sekali lagi 
SELAMAT PENGANTIN BARU. SEMOGA BERKEKALAN HINGGA HUJUNG NYAWA

ucapan ditujukan kepada:

SHARTINA & KAPT AFROL


SHAH RIZAN & NOORUL


ABDUL HADI & HIDAYAH


MAIZATUL ASNIE & MUHAMMAD KHALIL 

penyatuan kalian memberi kebahagian kepadaku...menyedarkanku...dan memberikanku satu inspirasi untuk membuat satu topic baru mengenai perkahwinan!!!! hahahahahhahaha...

masih ramai lagi dikalangan kita yang masih tidak tahu adat dan hukum islam didalam sesebuah perkahwinan. so, this topic aku akan perhangatkan lagi pada blogku yang lagi satu: pegawai latihan vokasional

BLOGGER IN DA HOUSE : KHAS BUAT BLOGGER BARU

ok..credit to kak yus (http://kermityusof.blogspot.com)./ taken from her this entry....hehehhe mcm seronok pulak men cam gini...
ben ashaari >> inilah link yang dimaksudkan. mastermind...heheheheh.


gambar diatas adalah diambil dari blog mr. ben

anyway, basicaly blog sy nie berkaitan dengan kehidupan peribadi yang tak la peribadi sgt. klu sgt peribadi rasenye tak masuk dlm blog kot. hanya perkara-perkara yang rasenye boleh dikongsi bersama. dan kalau ade artikal yang sy terima dan untuk dikongsi then blog nie la jadik mangsa. dan yang paling penting, blog nie adalah untuk mengisi masa terluang. tak salah kan????

jenguk2 la blog sy nie...just klik je takde kne byar pun....hahahhaha

Saturday, November 20, 2010

Upacara mencukur jambul

bagi masyarakat utara dipanggil berendoi....
upacara seperti ini adalah ADAT MELAYU! ianya lebih kepada untuk mengeratkan silaturahim antara keluarga, sanak saudara dan sahabat andai.

and as for me, selain mengeratkan kekeluargaan, ia juga untuk mengingatkan si anak kecil tentang kebesaran Allah. sekurang2nya berzanji, bacaan ayat al-quran sebagai permulaan langkah kehidupannya sebagai seorang muslimah...


Tip untuk cukur jambul yang selamat

(credit to: http://www.babycenter.com.my/malay/baby/cukur-jambul/)





• Pastikan bayi anda rehat secukupnya sebelum upacara bermula.

kesedaran


mengikut proses perkahwinan selengkapnya sedikit sebanyak menyedarkan aku mengenai erti sebuah perkahwinan. walaupun tidak 100% tapi bermula upacara khatam Al-Quran, akad nikah, upacara batal air sembahyang (sarung cincin), bersanding dan makan beradat...

kesedaran kemuncak apabila mendengar sendiri khutbah pendek yang diucapkan oleh penolong pandaftar nikah a.k.a tok kadi mengenai tanggungjawab seorang suami dan tanggungjawab seorang isteri juga akujanji si suami terhadap isteri dihadapan tok kadi, wali dan juga saksi serta si isteri....




antara yang sempat aku ingat , tanggungjawab suami:

1. Wajib menyediakan rumah kediaman, pakaian dan makan minum kepada isteri dan anak-anak.
2. Hendaklah mengasuh isteri dengan baik iaitu mampu untuk menjadi imam kepada keluarganya.

tanggungjawab isteri:

1. Berhias untuk suami
2. Hendaklah taat pada suami
3. Sentiasa menjaga kehormatan diri dan nama suami
4. Meguruskan rumahtangga dan mendidik anak-anak

setelah meluangkan masa untuk blogwalking, terjumpe fatwa ini:http://groups.yahoo.com/group/zaharuddin/message/6993

Monday, November 15, 2010

The Magical Show =)


hahaha...being rich isn't helping us in anything does it??? loved that statement...just heard that somewhere in television.

but being rich will make us happier somehow...money doesn't everything but everything needs money!! haha...

i'm not talking about money, but i'm talking more about satisfaction. and rite now mine is being rich! hehehehe....although there isn't money left much.

driving all the way to KL, buying new stuff like shoes, skirt etc, watching high class concert, watching 3D movies...those needs money owkeyyyyyy =)

high class concert! the magical show is actually a. orchestra show with a magic tricks....held in KLCC, Malaysian Pilharmonic Hall



the tickets we get was RM50 for only an hour! mmg la those richest taktau da nak buat ape dengan duit tu....huhu
and i am not a musical type of person (orchestra to be exact) and it is boring...i can sleep in there.hahahaha...but sometimes between the concert i'll be amaze by the palyer playing their instruments especially violin, and harp!....

all i can say was WOW!!!

first time is enough. 2nd time...don't think so.


iPad

next target is ipad!....hahahha, tetibe ternampak ade someone pakai ipad kat georgetown kopitian kat wangsa walk then teruja pulak nak own one...



the price? they came in 2 version wifi and wifi+3g....16g, 32g and 64g
already check with the apple website http://www.apple.com
for wifi version 16g : $499
32g: $599
64g: $699

approx for 16g : rm1.6k
64g: rm2.5k

probably in the year 2012 will buy one for myself! hehehehehe....target to buy is 64g

BiLa Kita Boleh Menjadi TUNANGAN orang tanpa sedar~

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:

"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"

Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.


Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.


http://www.facebook.com/note.php?note_id=144578185590288&id=107775115929439

Tuesday, November 9, 2010

u get what u paid!

hahahaha, ganaz tak title??? betul la....first time terkene banjir mmg langsung tak prepare dan akibatnya.....

thanx Allah sebab air banjir hanya masuk takat betis je...tapi bilik masuk sampai lutut! pelikkkkk




so our main reason is to continue last topic (http://7518774.blogspot.com/2010/11/sediakan-payung-sebelum-hujan.html) about persediaan selepas banjir atau dalam erti kata lainnya ialah perkara yang perli dilakukan selepas banjir:

selepas banjir:

1. pastikan beli siap2 berus lantai, mop, sabun basuh, clorox etc...nanti dok berebut dengan orang len. konfrem yang ade kat rumah da tak boleh digunapakai

2. tunggu sehingga air bah surut, jgn mula mencuci rumah ketika air bah masih lagi tidak surut! bahaya....kenapa? penyakit la dan juga bau yang sgtlah WANGI!!!

3. pertama kali masuk ke rumah untuk mencuci, pastikan barang2 untuk mencuci mencukupi dan bekalan air serta elektrik ade...takde 2 perkara nie terutama air pun tak gune jugak...

4. buka selebar2nya pintu rumah anda untuk memudahkan pergerakan mengeluarkan barang2 rumah....juga pastikan anjung tempat letak kereta kosong daripada kereta....u will need that area badly!

5. keluarkan barang2 dalam rumah....dan asingkan barang2 yang perlu dibuang. buang aje barang yang perlu dibuang...jgn banyak pikir! huuuuuuu~

6. mulakan mencuci dengan bahagian paling dalam iaitu bilik...then baru la living room dan ruang dapur....toilet boleh dicuci kemudian

7. cuci sehingga bersih yea....hehehe, kemudian boleh la berulang kali mop lantai dan akhir skali mop dengan dettol...untuk menghilang bau selut yang sgt la busuk....

so, semoga tips yang diberikan mampu membantu mangsa kebanjiran. wakakakakakaka....sama2 la kita berdoa agar perlis ridak lagi mengalami nasib seperti tahun ini dan juga pada tahun 2005 yang lepas...amiiinnnnn


Friday, November 5, 2010

sediakan payung sebelum hujan

susulan kejadian banjir yang berlaku di 3 buah negeri di utara dan timur malaysia iaitu, perlis, kedah dan kelantan...tak sangka aku akan terlibat sama dalam bencana alam ini.huhu. probably jika berkesempatan akan dipaparkan kedaan rumah aku selepas kejadian banjir. sesungguhnya aku mmg tak dpt menjejakkan kaki lagi ke sana dalm tempah 3 hari ini disebabkan sekatan jalan yang masih penuh dibanjiri air bah.

keadaan di seriab pada 4 nov 2010. paras air dijalan raya tidaklah setinggi dirumah-rumah orang...separuh ketinggian van!

keadaan banjir di jalan utama berhadapan hotel putra palace...hanya dpt snap di persimpangan jalan shj. huhu...the whole road is full of water...dekat roundabout tok sah dok crite la...

lautan bendang berhadapan rumah aku di kangar! pada 3 nov 2010 jam 5pm...masih lagi boleh dilalui tapi keesokkan paginye mintak ampun...sudah tenggelam!

keadaan jalan yang masih lagi boleh dilalui sekitar maktab perguruan berhadapan dengan kolej kejururawatan masyarakat.

not really sure kat mane but, pretty sure this was a sawah padi before! now already became sea...


every pictures attached here werea day after the 3 days non-stop heavy raining in perlis. so, the fourth was bright n shiny day but still banjir takleh nak elak...after this will update my house at kangar after banjir. cmne la rupenye yea???

persedian sebelum banjir:

1. amaran akan diberikan 2-3 jam sebelum banjir yang melanda akan berlaku so, masih sempat untuk mengemas dan membuat ape yg patut. make sure alert of that warning, takpun klu rase 2-3 hari hujan tak berhenti and tempat tu ade history of banjir, lari la cepat2.

2. packing baju2 yang important for at least a week...senang tak payah dok meminjam org punye. dokumen2 yg penting2 such as passport, sijil2, geran etc

3. if ade laptop then don't forget that. pc pun not bad klu ade kenderaan.

4. klu sempat dan klu ade runag yang tinggi dlm rumah, letak la siap2 barang2 elektrik di tempat yang tinggi. untuk menjimatkan duit nanti tak perlu beli baru hehehehe

5. last sekali, jangan lupe tutup main switch, tutup gas dan kunci pintu rumah...bagi ruang sedikit untuk air keluar dengan senang...

ketika banjir:

1. setelah selamat berada di kawasan yang selamat, pastikan tidak merayau-rayau ketika air bah sedang melanda

2. pastikan tidak bermain air, minum air dan ape2 perbuatan yang berkaitan dengan air bah. bahaya! mengundang banyak penyakit...

3. dok diam2 dalam rumah atau pusat permindahan. ade arahan suruh pindah, kite pindah la.

selepas banjir:

1. pastikan beli siap2 berus lantai, mop, sabun basuh, clorox etc...nanti dok berebut dengan orang len. konfrem yang ade kat rumah da tak boleh digunapakai

2. hmmmm...nanti aku update len setelah aku berjaya untuk memasuki rumah dan memulakan kerja2 mencuci. =)