nuffnang ad

WED

Daisypath Anniversary tickers

AMIR

Daisypath Anniversary tickers

AISYAH

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, November 27, 2010

peperiksaan lagi!!!

                                      


syukran...minggu yang sgt memenatkan. terpaksa pulak menjaga exam 3 paper dalam 1 minggu. 3jam oooooo...sgt membosankan. walau apa pun, tugas tetap dijalankan dengan sempurna...cayuk!!!!

bagaikan mata helang, alhamdulillah tiada kes meniru. tapi aku tau ade je tercicir sorang 2 kan?kan? memang angpa terlepas, bersyukur la...tapi Allah tau segala-galanya...angpa meniru, result angpa tak berkat! wahhhhh, jahat sungguh...hahhahahaha

so, next week will be my busy week also...minggu menanda kertas dan mengira markah! waaaaaaaaaaaa.berkurung dalam opis la sepanjang minggu huhu. so entry kali nie, aku nak share mengenai:


                                              

tips menghadapi peperiksaan sehari sebelum dan ketika:

1. happy. meaning...jgn memenuhkan kepala otak dengan urusan yang len selain peperiksaan, serabut je. anggap shj peperiksaan adalah mcm assignment yang perlu dibuat dalam masa yang sgt singkat.

2. tido awal! jgn pulak study sampai 2-3 pagi baru nak tido. sebelum nie takmo pulak study! ishhhhhhh....tido yang nyenyak dan cukup akan membawa kepada pemikiran dan otak yang segar. so, insya-Allah ilmu tu akan datang.

3. sentiasa basahkan bibir dengan selawat ke atas nabi Allah Rasulullah SAW...moga2 hati tu lebih tenang. sebab yang bantu kita bukan Nabi tapi Allah SWT. hati yang tenang ketika menjawab peperiksaan insya-Allah akan membantu.

4. malam sebelum tido, solat sunat hajat bagi yang muslim. hajat supaya Allah berkati kita dan membantu kita dalam menjawab peperiksaan. 

5. sebelum tido jugak pastikan semua barang2 alatulis, kalkulator dll tersedia suda dalam beg untuk dibawa ke dewan peperiksaan. jgn lupe pengenalan diri dan juga slip peperiksaan....

6. jgn lupe untuk membaca doa sebelum menjawab soalan. moga2 Allah membantu

7. last but not least...USAHA DOA TAWAKAL! maksudnye klu dr 1-5 diamalkan tapi tak ada sebarang usaha yakni belajar dari awal masih tidak boleh dipraktikkan....perlunya usaha dahulu, diikuti dengan doa dan akhirnye selepas peperiksaan berakhir tawakal aje la...

jangan jadik mcm nie suda...tapi mesti ade kan? kan? 

                                             

credit pada pakcik google...mekacih uncle =)

No comments:

Post a Comment