nuffnang ad

WED

Daisypath Anniversary tickers

AMIR

Daisypath Anniversary tickers

AISYAH

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 29, 2011

JKR engineer?

Assalammualaikum....

what do u think of that position? sound scary?...interesting? boleh terbayang banyak kerja yang menanti. travel alot...more challenging...

found this blog which is actually my friend's....abg zaidi used to work at JKR but for some personal reason, converted to lecturer here in unimap. got a lovely wife, and a beautiful daughter (the one i mention before). ok this entry is not mentioning about him ok....

very nice blog and already add him in my blog list =)...sgt berguna pada masa-masa hadapan. so, if u guys wanna take a look about note for new JKR engineer....go and take a look at the above link yea....

ok, lets take a look what he had mentioned about this notes to new JKR engineer:

1.Electrical Law, Rules & Regulation
2.SPK (Quality Management System)
3.SKALA
4.JKR Specification
5.Electrical Engineering Practices
6.Electrical Drawing
7.Lighting
8.Load and Voltage Drop Calculation
9.Main Switch Board
10.Earthing and Lightning
11.Perolehan
12.Public Adress System
13.ICT system

wanna see the content?...sila-sila la menjenguk ke link di atas =) cek maleh nak upload satu2

Tuesday, January 25, 2011

duit ooo duit...

dukacitanya dimaklumkan bahawa permohonan pinjaman PTPTN anda tidak diluluskan! wah, kecewa sungguh....sebab ape plak????
PERMOHONAN KALI KEDUA-TIDAK LAYAK ( GAGAL/BERHENTI PENGAJIAN/BAKI HUTANG/ DATA MASIH AKTIF PADA PEMBIAYAAN TERDAHULU )
hahahaha...padan muka! moral of the story, to apply for the second time, make sure u settle first your first time...SILA BAYAR PINJAMAN PTPTN ANDA!

peaceeeeeee.....

it's me

it's hurt

it's hard

it's obvious

it's stupid

it's me...new girl in town

Wednesday, January 19, 2011

sapa kata taught course senang!

sapa kata taught course senang?

bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah....
let it be what it meant to be, just follow with the flow.

buat ape nak menyusahkan diri sendiri?

betul...tapi Allah suruh kita perbaiki diri sendiri. if u want to increase ur income money, then u need to increase ur education...

saya selalu ckp kat students...kamu ade peluang untuk jadik seorang engineer yang gaji riban2 but u have to sacrifice for about another 3 years to get a degree to qualified u to be an engineer....but, instead u stop ur education at diploma and become a technician or pembantu jurutera the reast of ur life....for government servant, if u don't have at least degree u cannot get 41 but if u have degree, u start at 41....so, choose.....

walaupun in private sector, for an engineer at least a degree holder....diploma? technician is applicable...bukan nak kata jadi technician tak boleh, instead kadang2 technician know more than an engineer cume their scope of job tidak sepayah engineer....well, with great power comes great responsibilities....ingat senang org nak bagi duit? fikir-fikirkan.....

like earlier said, jika ade peluang....so, grab the chance while we still can...baru-baru nie jugak, kerajaan lancarkan MyBrain15. so, bile Malaysia da jadi negara maju, SPM pun org da tak pandang, apatah lagi sijil, and diploma...degree??? to thin the chances are....at least a master holder....so, ape kes???? ingat senang nak jadi negara maju????....hahahahaha, negara maju is through education. if the rakyat still di takuk yang lama, negara takkan maju. confirmmmmmm.......tgk aje, jepun, german, us and uk....sampai nak belajar engineering pun, mereka yang berkelayakan akan memilih antara 4 negara maju nie....

research and development....through these 2, will bring the nation to a successful country. master in research???...senang sebab we only concentrate on what we are doing but it will take long term to finish especially in part time mode. then, another alternative is master in thought course ataupun coursework. nampak mcm senang sebab hadir kelas, buat assignment, hantar, hadir exam....sama mcm degree. but the truth is mcm teeeeeeeeeeeeeeetttttttttttttttttttttt...especially in part time mode.

now i know why my seniors otak mcm nak 'meletup' pikir keje lagi, assignment, final, exam budak2, keje itu, keje ini....

ade kes, this very officemate of mine...the quite one (already has family owkeyyyy) suddenly sing with his own voice (wow! amazing) together with the singer. his fav is jamal abdillah....hahahahaha

kelakar pun ade...now i knowwwwww.....

pecah otak beb!

Friday, January 14, 2011

Saya Sayang Awak!


salah satu artikel yang menyentuh perasaan saya di kala ini....adalah artikel yg disebarkan oleh mr syed sulaiman. one of the facebooker yang menyebarkan artikel-artikel berunsur kesedaran/motivational islamik. rasenye this guy is motivator kot....nak bace? make sure u'll bace because artikel die for this time mmg sgt2 menyedarkan saya. dan sebagai hanbaNya yang tak sempurna dan sgt2 kerdil, i will do my best in everything i'll do samada dalam ibadat ataupun ibadah.

check this out!


Salam...dh lama sy x sharing kat note...hari nie hari jumaat..terasa tersentuh hati nie...moga ALLAH memberi hidayah utk kita semua... hope u all suka... tq utk "Mujahidah Islam" benarkan sy utk kongsikan dgn rakan2 sy ye...moga ALLAH merahmati anda...insyallah...

by Curahan Hati Mujahidah Islam on Friday, January 14, 2011 at 12:00am

Cuti sem baru bermula…Bulma dibenarkan keluar rumah oleh ibunya.

Setibanya di taman…

Goku : Hai sayang..maaf B lambat..
Bulma : Huhu..da janji pukul berapa..sekarang pukul berapa??
Goku : Alaaa..relaks la..lambat sikit je pun..
Bulma : Sikit apa 15 minit ni b?
[Goku membetulkan duduknya…]
Goku : Sayang..kadang-kadang kita sengaja melewatkan waktu solat. Sedangkan dulu kita dah pernah berjanji untuk ikut suruhan Dia..kan? Tapi mulianya Allah masih lagi sayang kita…
Bulma : Err..huhu~

Goku : Sayang kenapa pakai baju macam ni?
Bulma : Untuk B la..kita kan dah lama tak jumpa..
Goku : Eh..kalau B yang pakai baju fit mungkin r ada rasional sebab badan B 6 pack..hehe tapi tak nak la pakai ketat-ketat..sesak nafas..
Bulma : Orang pakai macam ni pun untuk dia laa..sayang masih pakai tudung tau..
[Goku membetulkan duduknya…]
Goku : Sayang, tutup aurat bukan semata-mata pakai tudung. Baju mesti longgar supaya tak nampak bentuknya. Stokin pakai. Aurat tu mahkota wanita khas untuk suami. Jangan lah nak tunjuk kat B. Belum masanya lagi sayang..
Bulma : Err..huhu~

Goku : B ingat nak bawa adik B tadi..dapat dia teman kita & jumpa bakal kak ipar dia ni..
Bulma : Alaaa..dah lama kita tak jumpa pun B masih nak bawa orang lain join kita kan?huhu
[Goku membetulkan duduknya…]
Goku : Sayang..tak manis kita berdua je..sedangkan orang tengok kita dah rasa tak sedap apatah lagi Allah yang Maha Melihat tu tengok kita..sayang tak segan ke?
Bulma : Err..huhu~

Goku : Family sayang tak marah ke sayang keluar jumpa B ni?
Bulma : Dorang kan dah lama tau kita bersama. Takkan nak marah kot..
Goku : Takkan tegur sikit pun takde? Yela..kita asyik jumpa je..
Bulma : Kalau B dah bosan dengan sayang, cakap je..tak perlu guna alasan family sayang k?!
[Goku membetulkan duduknya…]
Goku : B tak beri alasan. Kita dah lama bersama tapi nikahnya tak. Semakin lama semakin tak selesa B dibuatnya. Kalau setiap langkah kita ke masjid untuk menunaikan solat diberi pahala..agak-agaknya setiap langkah kita untuk berjumpa berdua kat taman ni diberi apa ye?huhu
Bulma : Err..huhu~

Bulma : B..cukup! B dah banyak berubah..kenapa ni? Dah tak sayang sayang ke? Dah ada perempuan lain ke? Jawablah!

[Goku membetulkan duduknya…menundukkan padangan ego lelakinya ke tanah…]

Goku : B memang dah banyak berubah…B sering lalai ingat pada Allah…Allah beri macam-macam nikmat pada B tapi B buat tak kisah je semua tu. Dulu kalau sayang tak balas mesej B sebab merajuk dengan B, B dah gelabah da..tapi bila B dapat rasa yang B jauh dari Allah, B buat biasa je…Allah masih lagi sayangkan B…Allah beri nikmat kasih & sayang dari sayang. B bersyukur dapat kenal sayang tapi malangnya B tak menjaga sayang sebaiknya. B tak sepatutnya mulakan semua ni dulu..huu B nak kembali kepada fitrah B sebab dah banyak berubah.

B memang ada perempuan lain. Dah lama B ada perempuan lain tapi B baru perasan kehadiran perempuan yang amat B sayangi tu. B amat sayang mereka.

Bulma : Mereka??? Sampai hati B! [Mula bergenang air mata Bulma…]

Goku : B memang ada perempuan lain. Ibu B yang lahirkan B. Sejak dalam perut lagi, dia amat sayang pada B. DIa jaga B dengan sebaiknya. Tapi bila B dah besar, B tak jaga dia pun. B sanggup melawan cakap dia semata-mata nak ikut kawan B & nak jumpa sayang. Ibu selalu pesan macam-macam tapi B xdengar pun. B dengar cakap sayang je. Bila sayang merajuk dengan B, B pujuk beriya-iya tapi bila ibu terasa hati dengan B, B cakap “entah pape la ibu ni”..huuhu kalau dengan adik & kakak B, lagi teruk B layan..huhu

B sayang sayang…B…

Bulma : Tak payah nak tipu! [Bulma terus memotong apa yang ingin dikatakan oleh Goku pada dirinya…]

Goku : B sayang sayang…disebabkan B sayang sayang, B nak lepaskan sayang. B tak nak sayang terus hanyut dengan B. Kita buat lah haluan masing-masing. Kenal diri kita. Kenal Allah. Ingatlah walau apa yang kita buat, Allah tak pernah lupa kita. Sentiasa kita dapat nikmatNya. B nak korbankan semua ni kerana Allah sebelum Allah betul-betul tak hiraukan kita & terus biar kita hanyut…

Bulma : B!! Kenapa sekarang??? [Air mata Bulma mula menitis di pipinya..]

Goku : Kerana Hidayat dari Allah tak datang selalu & hanya datang pada orang yang dipilihNya. B tak nak nanti Allah tarik balik hidayatNya ni…

Bulma : Sayang sayang sangat kat B.. [Bulma mula mengesat air matanya…]

Goku : Allah lebih sayangkan sayang…amat sayang pada kita…

Bulma : B..xkesian kat sayang ke? [Tidak dapat ditahan lagi air mata Bulma…]

Goku : B lebih kesian pada sayang jika sayang diseksa di akhirat nanti kerana B & B xmampu nak tolong sayang waktu itu..B minta maaf teramat sangat..B terpaksa lepaskan sayang kerana Allah…Biarpun sekarang sayang tak redha dengan perpisahan ni, tapi InsyaAllah berkat keredhaan Allah dengan usaha kita yang sakit keranaNya, sayang akan faham juga nanti…terima kasih untuk segalanya..jaga diri sayang sebaiknya untuk Allah…Assalamualaikum awak~

[Goku melangkah pergi…sepenuh kekuatan dipendam dalam diri agar tidak menoleh ke belakang untuk melihat Bulma yang pastinya sedang terseksa dengan perpisahan ini. Air mata lelaki Goku akhirnya jatuh jua kerana kesungguhannya melepaskan sesuatu yang disayangi kerana ingin mendapatkan keredhaan Allah SWT…]

Wallahu’alam~ 

footnote: many thanx to SMSulaiman for this article. and thank you for letting me sharing....


Tuesday, January 11, 2011

I am "Overprotected"

I need time
 Love

and Joy

I also need some space

but I definitely need......me

(Action!)

 Say hello to the girl that I am!

You're gonna have to see through my perspective

Sometimes I need to make mistakes in order to know........me

And I don't wanna be so damn protected

There must be some other way

Cause I truly believe into take any chances

But who am I to say

What a girl is to do

God, I need some answers


 
How am I going to do with my life

(Somehow you figure it out don't worry)

How Am I supposed to know what's right?

(You just got to do it your way)

I can't help the way I feel

But my life has been so overprotected



I tell 'em what I like

What I want

What I don't

But every time I do I stand corrected

Things that I've been told

I can't believe what I hear about the world, I realize

I'm Overprotected

 
I don't need nobody telling me just what I wanna
Do about my destiny

I Say No, No

Nobody's telling me just what I wanna do

I'm so fed up with people telling me to be

Definitely wanna be.....me


footnote: inspirasi from overprotected by britney spears =)


Thursday, January 6, 2011

kenapa kat tengah2??

last time chatting dengan kawan from korea...die dok rimas tgk blog sy, ad nuffnang kat tgh2. susah untuk die bace entry from my blog..kenapakah??? sebab kat lappy sy takde pun.hahahahaha...so, no comment la, then....


sy bukak blog from office, tup! keluar la this screen....rupenye widescreen yang menyebabkan ad nuffnang tuh berada di tgh2.hahahhahaha lappy sy zaman tok kadoknye masih mengunakan screen 14'....ok da paham =)

so, still no comment, depend on ur computer la kan??? sorry for those who are using wide screen. nnt bile senang, free dan lapang, sy akan update mengenai kedudukan ad nuffnang nie yea...hehehehhehe

footnote: boleh ubah ke???

Monday, January 3, 2011

Boleh tak?

Adalah dimaklumkan bahawa, pihak Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis telah mengeluarkan hukum dan telah diperakukan dalam Mesyuarat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berkaitan perkara berikut :

i ) Pernikahan Ahli Sunnah Wal Jamaah Dengan Penganut Syiah



the whole letter

close up upper side

close up lower side

got this email this morning and would like to share in my blog..just for information mengenai perkahwinan antara sunnah dan syiah. agama sama tapi fahaman agak berbeza....

untuk pengetahuan Malaysia mengamalkan ahli sunnah wal jamaah yea....=)

footnote: ade ke penganut syiah di malaysia nie???

Saturday, January 1, 2011

merry go round...

ha. ingat tajuk sy nak bercerita pasal ni ka? picture below:



hahahaha...no la. anyway, HAPPY NEW YEAR! again wishing to all of Malaysian especially to whoever reading this entry. =)

3 days of holiday bring the best of holiday could be out of me...yea ka??? hahahahaha, just being a tourist guide for my mum and dad who visiting their daughter here in northern of Malaysia, Perlis. where to go? nowhere...hahahaha

nothing interesting though. just brought them went to Sg Batu Pahat (which i, myself tak pernah pergi pun) and visit Eagle Park Resort....wow, Perlis ade Resort! hahahahah....nice. situated in the middle of its forest with grape fram, golf club, taman herba and ekuin club nearby...http://www.eagleparkresort.com

if u want more relaxation environment, Timah Tasoh Lake Resort provide the peaceful mind with its Lake surrounded the resort itself. the wind breeze and a few people will bring the mind away from the hustle bustle of town, even Kangar have its own hustle bustle live.hahahahahha...by the way, the scenery is superb! (ignore the part where the photography is not very superb hahahaha)


pondok for rest



cafe di tepian...

search what's missing???

this is probably the best part...BBQ time! 

a day before went back to KL, i brought them to Bukit Kayu Hitam since i never went there before. nothing to share just an immigration post and welcome to Malaysia board pictures....meriah lagi padang besar. but the immigration post here is bigger than wang kelian and padang besar. probably according to type of vehicle entered. Bukit Kayu Hitam is the main entrance to Thailand.

Immigration post

proud to be Malaysian! =)

on the way back to Kangar, singgah sebentar di Masjid Al-Bukhary, Alor Setar....huhu, saje jejalan sekali sekala...this masjid situated beside Giant Alor Setar. u can find signboard Giant once u entered  Alor Setar Utara Toll PLUS.

front of Al-Bukhary Masjid

end of journey for 'celebrating new year' kot...hahahaha...tomorrow my mum and dad will continue their journey back home. have a nice and pleasant journey! =) and i will start my new day tomorrow as lecture begin this Monday! uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......................i need holiday just by my self. Langkawi??? teeeeeettttt dunno yet...hahahahah

that's all for me in this first day and month of 2011. there are a lot of places u can go here in Perlis....such a nice and interesting yet boring town.hahahahaa, jgn mare org perlis naaaaaa...tapi disini la rezekiku bertambah  dari hari ke hari...

bersyukur dengan apa yg ada...and u will get more. trust Allah will always be with u...insya-Allah...