nuffnang ad

WED

Daisypath Anniversary tickers

AMIR

Daisypath Anniversary tickers

AISYAH

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, June 29, 2011

CM4 : Persiapan Sebelum Update Blog

as u, i and anybody that read my blog knew that my blog is mixed up! suddenly it is about me, then about article that i read or somebody else in my life. so, for starting, there is NO persiapan sebelum update blog...hahahha

since strating this cabaran from 100 penulis, i a getting to prepare my entry according the title given. d**m! last 2 titles doesn't give me any idea what to write especially this one.

so, to let this entry being fulfilled....i am going to to like below:

who :
first in my mind is my fiancee. wanna write about him? hmmmmmm later...then myself. what am i doin today? where am i goin today? what tv show that am i watching?....both NO...i don't have anyone in my mind to write about...at least not now, not today.

what :
probably my preparation towards the D-Day or W-Day?...hmmmm too personal and too private to reveal to the whole world. its my memory and mine alone...hahahah kede betul!

where:
the only place i can update my blog is in my home on my couch (exactly my friend's), my office with my headphone on my ears or in my home at Ampang.

the conclusion is, i just write whatever come in my mind. no preparation need...my blog, my mind and my whole life diary.

friends: imah dan dey

notakaki: no mood =(



Tuesday, June 21, 2011

CM3 : Keghairahan Popular Di Dunia Maya

wahhhh, tajuk minggu ke-3 kali nie agak payah sikit. ape saya nak kelentong/goreng nie??? 

dalam menuju kesibukan kerja seharian, sempat jugak saya mencuri masa menyiapkan entry untuk tajuk bagi menggu ke-3 ni. sebenarnye tajuk ni da bersarang, berdebu dalam draft cume tak di'post'kan je lagi disebabkan tak tau nak tulis ape...so, disebabkan tak siap2 entry kali ni, tak boleh la meneruskan perjuangan meng'update' tajuk entry minggu ke-4...

hampir 3 hari jugak dok pergi ke entry http://www.100penulis.com/2011/05/cabaran-30-minggu-latihan-menulis-topik.html. bukak tutup bukak tutup bukak tutup...tu la keje 

akhirnye tanggal 21 jun 2011 jam 13:31 bermula la episod mengarang ayat =)


dunia maya banyak dikaitkan dengan internet...atau dunia tanpa sempadan. virtual friends, virtual boy/girlfriend, virtual home, virtual pet, virtual farm, virtual restaurant...banyak lagi la. kegilaan budak-budak remeja zaman cyber ini menjadikan dunia maya terus menerus berkembang. dengan kewujudan teknologi fiber optic (unifi) menyebabkan dunia maya pada hari ini bagaikan petikan jari yang mampu mengubah seluruh alam....perghhhhh, ayat tak boleh blah!

pakej untuk unifi-di lembah klang shj yeaaa

aikkkk, bukan remaja sj, mak remeja, bapak remeja, adik, abang, kakak remeja juga terpengaruh dengan dunia maya ni.

bagi yg baru dan akan atau telah lama menjebakkan diri dalam dunia blog...mesti terkinja-kinja untuk update blog kan? anything la about new news, diri sendiri atau menyertai giveaway atau cabaran...blogspotwordpress etc (sebenarnye sy tau 2 je hehehe)

ok, itu je kot for this entry...ayat punye skema...hahahaha, maklumlah setelah bertungkus lumus menyiapkan teks ucapan V.I.P dan juga teks emcee untuk dinner PALAPES...waaaaaaaaaa, boleh buat ke aku nih? hmmmm, tapi tak segabra 1 mei 2011 dan juga 11 jun 2011. hehehehhehehe....

untuk mereka yg berminat men'join' this cabaran: do click at below link, thank you =)

nama untuk ditag : tifa dan qemmal



Friday, June 17, 2011

CILI boleh kurus???

petikan dari majalah RAPI bil 166 m/s 86:

cili, selain membangkitkan selera makan pasti ramai yg tak tahu akan kebaikkannya kan? =) i love this article since i love spicy food...hehehe


cili bersifat panas dan ia mempunyai kandungan kapsaisin, dihidrokapsaisin, vitamin A, vitamin C, zat warna kapsaisin dan karotena dan byk lagi.

kebaikkan cili:

1. meredakan kesakitan yang berkaitan dengan masalah kegemukan
2. baik untuk peredaran darah
3. dapat mengatasi masalah sakit tekak
4. cili merah dapat menghalang sel darah dari bergumpal dan sekaligus mengelakkan masalah darah beku yang dikenali sebagai trombosis
5. dapat meningkatkan kadar metabolisme badan dengan senaman
6. ianya juga adalah sebahagian daripada diet rendah lemak dan rendah gula tanpa dicampurkan dengan makanan berlemak!

CILI MERAH



Cili merah atau cili masak dengan nama sainstifiknya capsicum annuum  bersifat stimulan yang merangsang selera makan seseorang. Ianya juga berfungsi sebagai diaforetik atau peluruh keringat (makan pedas2 sure berpeluh kan?)

Cili merah juga sebagai perangsang kulit dan dimasukkan dalam ubat-ubatan teruatamanya ubat gosok. Mineralnya juga membantu sistem pengahdaman kita.

CILI PADI




Bagi cili padi atau capsicum frutescens, ianya adalah termasuk dalam keluarga solanaceae dan menjadi tanaman asli Amerika yang kaya dengan khasiat.

Cili padi mempunyai rangsangan yang kuat untuk fungsi jantung dan aliran darah. ianya juga membantu melancarkan sistem tubuh badan seperti pengeluaran air liur dan aktiviti perkumuhan secara tidak langsung dapat mengekalkan kecergasan tubuh.

Berita baik bagi mereka yang ingin menguruskan berat badan, cili padi mampu mengurangkan kadar kolestrol badan. Dan bagi wanita, cili padi juga mampu mengatasi masalah kesuburan, melambatkan penuaan dan kedutan di wajah! =) walaupun begitu jangan berlebihan mengambilnya.

LADA BENGGALA




Rasanya tidaklah sepedas cili merah dan cili padi. rasanya lebih kepada peads-pedas manis dan enak dimakan jika dibakar.

Lada ini mempunyai 3 jenis warna berlainan dan amat menarik untuk dimakan terutama bagi kanak2 yang tak makan pedas! =)

notakaki: lebih byk masakan pedas after this...hahahaha


Thursday, June 16, 2011

Balas...

ok this time cite psl hantaran plak. balasan sebanyak 9 buah dulang.

first: cupcakes sponsored by my sister: sweet! lovely!...en tunang kata sedap =) bagus2...len kali boleh tempah lagi.hahahah



second: halwa betik sponsored by my auntie. perghhhhh, manis bgt! but lovely...chantek!



third: 3 boxes of ferrero rocher sponsered by by uncle. actually 4 boxes but then, my niece and nephew da gatal2 tgn nak kidnap itu coklat. sy pun sedekah la sekotak kat depa.hahahaha

abaikan latar belakang hahaha

fouth: tepak sirih of course sponsored by my mum...hahaha

lawa tak? captured by my old friend huda

fifth: potpouri. hahhaah, cer teka bekas letak potpouri tu from where? =D

whire rose in the basket is actualy fresh owkeyyyy

sixth: kain for akad nikah (laki) da siap beli awal uuuuu...hahahaha...


seventh: chocolate sponsored by meeeeeeeeeee....handmade by my old friend miramy =) she goin to be mrs afifi soon. wish u all the best! and congratulations...en tunang kata coklat u pun sedap! alamak, i tak reti buat coklat ni, mcm mane?...huuuuu~


eighth: bahulu sponsored again by my mum...bagus sungguh family aku ni.hahahahah...buat lagi ek hantaran nikah nnt hahahaha...bought at serdang...tempat biasa beli bahulu. 2nd choice after bahulu opah kt kg.


nineth: buah-buahan baik untuk kesihatan...da terasa mcm chinese new year pulak bile tibe buah-buahan ni.huuuuu~ 

the best shot...hehe

notakaki: ape nak buat dekat alas dulang warna merah menyala ni? hmmmmmm...


Tuesday, June 14, 2011

CM2 : Kalau saya seorang pengarah filem..

i know...i know...i know...

kalau saya seorang pengarah filem...saya akan buat movie sendiri la.hahahha

Tajuk : Aku Takkan Bersuara
OST : Aku Takkan Bersuara from Mila AF
Pengarah : me and my self with en tunang assistant
Skrip : Sharifah Abu salem....=)
Pelakon Utama : me and en tunang
Pelakon Pembantu : rakan2 palapes, rakan2 unimap, jiran tetangga, dan yang paling penting sedara-mara kedua-dua belah pihak
Pemasaran & perekaan : Candid Syndrome....


Izinkan Cintaku

Berbunga Dihatimu
Biar Terus Mekar Jadi pengalaman
Telah Lama Ku Dahaga
Belaian Seorang Insan
Semoga Bersamamu
Ceria Hidupku


c/o

Ku Tak Akan Bersuara
Walau Dirimu Kekurangan
Hanya Setiamu Itu Kuharapkan
Ku Tak Akan Menduakan
Walau Kilauan Menggoda
Kasih Dan Sayangku
Tetap Utuh Untukmu
Hanya Kupinta Darimu Terimalah Seadanya
Sehingga Abadi…
Cinta Ini Sayang Itu Kudoakan


Tak Mungkin Kan Terjadi
Kehancuran Cinta Kita
Andainya Hatimu
Seperti Hatiku


org yang ditag : k.yus dan nuna kazen

notakaki : lagu asal dari nikki adila





merah + hitam + putih + silver

teka gambar siapa di bawah?....hahahaha


my pra-big day on 11 Jun 2011. Alhamdulillah segalanya berjalan seperti yg dirancang.

i am officially somebody's fiancee!!! his name is abg...=D


Tuesday, June 7, 2011

aku hanya wanita biasa

Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak...Terima kasih kerana telah memilihku diantara ribuan bidadri diluar sana yang siap untuk kamu pilih...Padahal kamu begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna. Kerananya ku ingin kamu tahu, aku bukan wanita sempurna, aku begitu banyak kekurangan. Maka ketahuilah...



Kepadamu yang akan memilihku kelak...

Aku tidak sebijak Siti Khadijah, keranya ku ingin kamu tahu, aku akan saja berbuat salah dan begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihatiku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, takkan berani aku membangkang padamu...

Duhai dikau yang telah memilihku kelak...Ingatlah, tak selamanya aku akan cantik dimatamu, ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. Mungkin aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makanan untuk kamu dan anak-anak kita nanti - InsyaAllah. makan aku akan tampak kotor dan berbau asap. Atau kerana seharian ku harus menguruskan istana kecil kita, agar kamu dan ank-anak dapat tinggal dengan nyaman dan damai. maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja...Ataukah kamu akan menemukanku tersengguk-sengguk saat mendengar keluhan dan ceritamu, bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasamu, tapi kerana semalaman saat kau tertidur nyenyak, aku tidak sedetik pun tertidur kerana harus menjaga anak kecil kita yang sedang sakit, dan aku ku tahu kamu letih mencari rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu...Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku, makan tetaplah tersenyum padaku, kerana kau adalah kekuatanku...



Padamu yang menjadi nakhoda dalam hidupku kelak...

Ketahuilah, aku tak sesabar fatimah, ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis, bukan kerana ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa, aku juga perlu tempat untuk menumpahkan beban dihatiku, tempat untuk melepaskan penatku, dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu, atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu, maka bersabarlah, yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu...Kerana bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan resahku...

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul penuh kasih sayang si kecil kerana lelah dan penatku ditambah rengekannya yang tak habis-habisnya. Sungguh bukan kerana aku ingin menyakitinya, tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenagkan hatinya. Maka jangan memarahiku kerana telah menyakiti buah hati kita, tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku, kerana dengan itu ku tahu kamu selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian, dan kamu akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada anak kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang kuberikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi...

Padamu yang akan menjadi imam dalam hidupku kelak...

Ketahuilah, aku tak secerdas Aisyah...maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arahNya, walau kadang aku begitu bebal dan bodoh, tapi jangan pernah letih mengajriku...Jangan segan membangunkanku disepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih...jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah...Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kamu dan aku tetap bersatu didalamnya...

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku...

SEiring berjalannya waktu, kamu akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah, akan menipis dan memutih. Kulitku yang bersih akan mulai kereput. Tanganku yang halus akan menjadi kasar...Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau khitbah puluhan tahun yang lalu...Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu...maka jangan pernah berpaling dariku...Kerana satu yang tak pernah berubah, bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian bertambah, isitu rasa cintaku padamu...

Ketahuilah...Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya, telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu...Maka cintailah aku dengan apa adanya aku...Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna...Maafkan aku kerana aku bukan puteri...aku hanya wanita biasa...

(taken from somewhere....lupe da kat mane but this article not mine!)

notakaki: hahahah...lately rajin update blog. 

Monday, June 6, 2011

CM1 : Kalau saya diberi RM100 sekarang, saya akan..

RM100?....hmmmm kenape tak RM1,000 atau RM10,000?  boleh tampung sikit duit majlis aku nnt.hahaha...anyway, cabaran 100penulis pun kene topik ni for 1st week so, kene la further this topic kan...

ok after thinking for a while....(seminit dua je) here are the list yang ak akan buat if aku dapat RM100 yang jatuh dari langit ke-7...

first : RM14.80 will spend for myself in secret recipe! yeayyyyy...with choclate indulgence (RM6.30) + chocolate ice blended (RM8.50). yummyyyyyyyyyyyy



second : 50% pizza.....pizza hut baru2 nie kan ade buat promo 50% every day. so, grab the chance la...spegetthi meatball (RM5.25) + asam boi fuzz (RM2.45) + tax = RM8. these menu for Tuesday and if the RM100 i get in Tuesday.


third : cinema! of course...nowadays movie will be kongsi!hahahaha....klu la boleh simpan that money for transformer 29 jun nnt....heheheh....tiket for cinema RM10



fourth : olay total effect...nak beli this one but its quite expensive so, will have to spend this money for this one =) (RM48.50)



fifth : hmmmm another RM18.70....wil go direct to badan kebajikan...although not much but at least aku the controbution tu ad...select je mane2 badan kebajikan kat mayban2u at charity. =)

ok, wonder where i get this cabaran? click here....interesting


rakan2 yg ditag for this first entry:

abg long
k.ernie

notakaki: kede' betul!....

Sunday, June 5, 2011

makaroni cheese goreng...

hahaha...ntah ap2 tajuk kan?

actually intend to do makaroni cheese bakar

Bahan-bahan:
1. makaroni 
2. 1 ulas bawang besar (dipotong dadu)
3. 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
4. 100gm daging cincang
5. sayur campur (mixed vegetable)
6. garam
7. lada sulah
8. cheesedale (dipotong panjang2)
9. tomato sos
10. cili blender

Direction:
1. makaroni direbus dan ditoskan. 
2. tumis bawang putih + bawang besar sehingga kuning
3. tumis cili blender sehingga cili masak
4. goreng bersama daging cincang sehingga sebati (masukkan sedikit air)
5. masukkan sayur campur + garam + gula + lada sulah + tomato sos
6. jika kering, masukkan sedikit air (jangan terlalu kering). 
7. letak lapisan pertama makaroni ke dalam loyang dan kuah secara rata dan taburkan cheese.
8. ulang langkah 7 sehingga penuh loyang....dapatkan dalm 3-4 lapisan
9. bakar dalam oven selama 10-15 minit dengan kepanasan 180 degree.
10. hidang dengan sos cili...=)

hahaha, actually this is the menu but, biasa first time buat, ade je la mende2 tak slek...this time step untuk bakar by lapisan tu yang tak betul akibatnya, makaroni tak lekat dalam loyang.

akhirnya, instead of bakar, sy goreng je...hahaha, no bad jugak wakakakak =)) seb bek buat sikit, so, i will try again next time

notakaki: bile ntah nak buat bubur chacha nie...takut tetibe sebab pakai santan byk sgt.huhu

Thursday, June 2, 2011

Hari ke-3

ok, before this suda mention about masjib quba', bukit uhud dan bukit magnet...all these history places are happened on our 3rd day of ziarah.

selepas ke bukit magnet, kami terus ke bandar madinah menuju ke hotel. disebabkan tiada dlm tentatif ziarah oleh itu, kami hanya dibawa melalui masjid qiblatain dan masjid 7. 2 lagi masjid didalam sejarah Islam.

Masjid Qiblatain



peristiwa bersejarah dalam kitab Islam adalah perpindahan arah qiblat yang dialami oleh Rasulullah SAW dan para sahabat ketika sedang berjemaah solat zohor di Masjid Tersebut. itulah satu alasan dimana masjid tersebut dinamakan Qiblatain ataupun dua qiblat. 

Syahdan ketika Rasulullah SAW sedang melakukan salat dzuhur (riwayat lain menyebutkan salat ashar) berjamaah di Masjid Qiblatain, mendadak turun wahyu (Q.S. Al-Bagarah:114) yang memerintahkan mengubah arah kiblat dari Masjidil Aqsa di Palestina (utara) ke Ka’bah di Masjidil Haram di Mekkah (selatan).

“Sungguh Kami melihat mukamu, menengadah ke langit, maka sungguh Kami akan memalingkan kamu ke kiblat yang kamu sukai. Palingkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram. Dan dimana saja kamu berada, palingkanlah mukamu ke arahnya. Dan sesungguhnya orang-orang yang diberi Al Kitab memang mengetahui, bahwu berpaling ke Masjidil Haram itu adalah benar dari Tuhannya dan Allah sekali-kali tidak lengah dari apa yang mereka kerjakan”

moral of the story: kita perlu memberitahu arah kiblat yang sebenarnya meskipun kepada orang yang sedang mengerjakan solat. dan org tersebut wajib mengubahnya kearah posisi kiblat yang betul tanpa perlu membatalkan solat.

Masjid Tujuh

hmmmm...this masjid tak byk sejarah yg sy boleh search di internet. yang pasti dan ingat sehingga ke hari blog ini didupdate adalah mengenai penempatan 7 buah masjid didalam satu kawasan dan ada kaitan dengan perang khandak. ingat lagi??...perang dimana zaman Rasulullah membina parit dikeliling satu kawasan (lupe plak dimana) bagi mengelakkan musuh dr memasuki. juga sejarah masjid ini ada kaitannya dengan sejarah salman al-farisi....siapa? hmmmmm cek sendiri tak kenal dengan tokoh ini tetapi, nama tersgt la familiar...

abs menziarah pada hari ke-3, balik ke hotel danbersiap untuk solat zohor di masjid nabawi. zohor disini pada jam 12:30 tgh hari yea....plus minus la. asar pada jam 3:30, magrib pada jam 5:30 dan isya' pada jam 7:30 malam...still plus minus la...

after isya' baru la berpeluang untuk menikmati susana malam di keliling masjid nabawi. kebetulan hari itu adalah hari minggu di arab. sama dengan hari minggu di kelantan dan terengganu dan kedah....iaitu jumaat dan sabtu. jadinye, mengikut asat kebiasaan orang disini, anak2 akan dibawa ke masjid nabawi bukan sahaja untuk solat berjemaah tetapi juga sebagai taman permainan mereka disini....tersgt la meriah dengan suara gelak tawa anak2 arab ni. salah satu cara juga untuk memeriahkan lagi masjid....of course la mereka bermain di luar kawasan masjid (more to di luar kawasan solat). masjid nabawi ni besar okkkkkk....

sekian untuk hari ke-3....ade lagi 11 hari lagi untuk bercerita. harap2 ingatan tu masih lagi melekat kat kepala otak ni...khususnya melakat di hati agar ingat untuk selama2nya....amin

notakaki: sgt tenang disana...tak perlu fikir mengenai kerja, kerja dan kerja...hanya solat, al-quran, ziarah, umrah, kakak dan org tersayang...cume sometimes, teringat rakan2 di Malaysia (terutama ketika berjalan dikedai2 berhampiran hahahha)