nuffnang ad

WED

Daisypath Anniversary tickers

AMIR

Daisypath Anniversary tickers

AISYAH

Daisypath Anniversary tickers

Friday, July 20, 2012

Perkara yang Tidak Membatalkan Puasa dalam Bidang Perubatan

Check this out!
for moms, mom-to-be, dad, dad-to-be and muslim....


so jangan ragu2 lagi...kalau ragu2 lagi, please do your advice from ur doctor or ustaz/ustazah.

notakaki: if amik darah tak batal puasa but kene minum air gula before ambik darah tu...hmmmm




Tuesday, July 17, 2012

Hari Bertolak ke Mekah

Masuk Hari ke empat ziarah kalau tak silap that day was Friday...kami dijangka bertolak menuju ke Mekah Al-Munawwarah pada sebelah petang selepas solat Asar berjemaah di Masjid Nabawi.

Al kisahnya...

kami bertiga (mama, saya dan ina) agak kelaparan menjelang tengah hari. Makan tengah hari pula hanya disediakan selepas solat Jumaat. Jadinya sebelum solat bermula, merayau-rayau la di shopping komplex untuk mencari makanan....selepas tiba dari melawat sekitar bandar Madinah.

Ayah telah pun ke masjid bersama 2 lagi groupmate kami (uncle Azman & abg Nizam). Dukacitanya, hampir semua kedai telah pun TUTUP buat sementara waktu untuk memberi laluan kepada solat Jumaat!...huhu, disebabkan lapar, kami cari jugak dan akhirnya terjumpe satu je lagi kiosk makanan yang dibuka tapi itupun da nak tutup....ap lagi cepat2 la kami membeli. sebiji burger daging + roti + air untuk kami bertiga....Alhamdulillah dpt jugak makanan, dan kami terus ke menuju ke hotel untuk berisitirehat dan solat Zohor.

mesti ad yg tanya kenapa tak solat Jumaat sekali? perempuan kan boleh bukannya wajib....hmmmm, nak senang cerita, penduduk bandar Madinah hampir kesemuanya akan menuju ke masjid nabawi untuk solat Jumaat. Biarla yg wajib diutamakan dan yang harus ni lebih baik kita solat zohor shj di rumah/bilik masing-masing. bayangkan, penduduk bumi yang mengerjakan ziarah + penduduk madinah sendiri....tak ke ramai tu? tak perlu bersesak-sesak untuk mengerjakan yg harus....kerana perempuan dilonggarkan daripada melakukan solat jumaat. kisahnya sama seperti mengucup hajarul-aswad semasa tawaf...nnt akan diceritakan.

ok, Truly speaking, sampai shj di hotel, tak tunggu da, terus makan dulu sebelum azan untuk solat zohor....tapi tak abis pun hahhahaha....cian mama jugak yg kene abskan. tapi mmg tak sedap la! yelah selera org sini tak sama ngan selera kita....ad cerita tak psl nasi arab depa? kat sini kat sini....gambar yg sangat menyelerakan MasyaAllah, tapi bile makan....huhu tak leh nak telan. sedap lagi nasi arab kat Malaysia kot heheheh....

selesai shj solat, sementara menunggu ayah pulang, sempat la kami tidur memandangkan tak ad ap nak dibuat...saya mengambil peluang menghantar msg kepada yg tersayang juga sambung membaca Al-Quran. masih ad beberapa jam sebelum bertolak ke Mekah selepas makan tengah hari...saya dan kakak berniat untuk berjalan2 disekitar shoping komplex berdepan dengan Masjid Nabawi. Tak banyak barang yang dibeli sebab telah pun dibeli sewaktu malam makan nasi arab....time tu lagi meriah org membeli belah...yelah malam minggu kan.

balik dari shopping sebentar, kami bergerak menuju ke Mekah dengan menaiki van....barang2 sume telah siap dikemas (sewaktu ayah ke solat jumaat)...lebih kurang jam 1700 sebaik shj selepas solat Asar.  Kene bertolak sebelum Maghrib sebab, niat untuk Jamak takdim sewaktu perjalanan. Perjalanan akan mengambil masa selama 3 jam dan kami diberitahu akan berhenti di Bir Ali @ Zuhulaifah untuk bermiqat (iaitu berniat umrah) dengan mengenakan pakaian umrah.

next entry saya akan menerangkan mengenai miqat pula....sehingga sampai ke Mekah untuk mengerjakan umrah sy pertama.

notakaki: teringin untuk ke sana sekali lagi...tapi keadaan tidak mengizinkan...


Wednesday, July 4, 2012

LtM (B)

hahaha...taktau nak rase happy ke or sedih ke or kecewa ke....perasaan bercampur baur



balik dr kerja ritu, en suami habaq permohonan untuk penyambungan perkhidmatan dalam angkatan tentera TIDAK diluluskan...en suami mesti kecewa.....takpun happy...hahaha

yg sy pulak, dari segi tugas dan komitmen, happy kot sebab itu la niat asal pun, takmo sambung da cukup sehingga 12 julai 2012 shj. tapi bila pikir balik, all the activities terutama JELAJAH PALAPES dan juga LATIHAN PENTAULIAHAN serta SANTAPAN REJIMANTAL tak dpt join la bersama-sama en suami sbb ketiga2 activities tu la namanya bekerja sambil bercuti :)

akhirnya status LtM(B) berjaya disandang.....wuahahahahahaha

takpe, perjuangan masih diteruskan...berita yang dikhabarkan sebenarnya membawa maksud yg lagi mendalam: tumpuan pada anak, dan pelajaran (master dan phd kelak)....alrite caiyok!!!!...suami? hehehhe...setahun pjj kot insyaAllah phd bersama-sama nnt dengan 2nd child pulak....teeeeeeeeeeeetttttttttttt

org kata dugaan sungguh belajar time ade anak ni tapi niat aje lah hopefully anak tu nnt pun akan terikut jugak nak belajar tinggi/bercita-cita tinggi...

alhamdulillah pentauliahan kali ini dekat aje di UUM so en suami pun, ulang alik je dr rumah ke UUM so takde la kene tinggal 2 minggu dengan en suami....tahun depan pun di UPSI, sy xde berada di UTHM insyaAllah.