nuffnang ad

WED

Daisypath Anniversary tickers

AMIR

Daisypath Anniversary tickers

AISYAH

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 28, 2012

Buat suamiku yang romantis lagi tercinta

Buat suamiku yang romantis lagi tercinta,
terima kasih kerana 'RINDU PADA AYANG'
walaupun teknologi sekarang canggih-canggih belaka
tapi jauh di mata dekat dihati kan abang?
terima kasih sebab abang selalu ingatkan tentang tanggungjawab dan kewajipan
mesti abang abang akan cakap 'ANYTHING CALL'
terima kasih juga sebab abang selalu ingatkan tentang tatasusila
Ayang bahagia dengan abang yang sangat romantis
tak sabar rasenye ingin pulang bersama-sama suami tercinta

Buat suamiku yang romantis lagi tercinta,
abang la HERO ayang sekarang
abang la AYAH kepada anak-anak ayang
abang la IMAM ayang
walaupun abang bukan seorang ustaz, tak pakai serban dan berjubah, tapi ayang bahagia
yang penting abang mampu mengajar ayang tentang agama
terima kasih abang kerana ABANGLAH SEGALANYA!!

Buat suamiku yang romantis lagi tercinta,
terima kasih tidak terhingga sebab membenarkan ayang menyambung pelajaran di negeri orang
walaupun jauh tapi masih tetap di semenanjung
pengorbanan abang tidak mungkin ayang lupakan
insyaAllah jika diizinkan kita akan buat 'PJJ' di universiti yang sama!!.....♥
boleh kan abang?


diilhamkan dari : surat-untuk-suami-tercinta-sweet


notakaki: nak tak post kt fb?...huhu, segan la

Pagi yg Western

HAPPY BIRTHDAY TO ME :) 

genap sudah umur saya 27 tahun. di kalan umur sebegini la saya bakal dikurniakan dengan seorang anak dipenghujung bulan oktober. sebulan je lagi....birthday dekat dengan mummynye boleh la sambut sekali ahaks! jimat duit bapaknye...hahahah

anyway, tetibe bangun pagi yg serba indah sempena menunggu kedatangan si suami, sy nak buat spegetti plak untuk breakfast pagi. walaupun tahu, ayah tak berapa minat...hehehhe...nak buat kat en suami, die 2x5 ngan ayah...baik buat nasi goreng untuk depa...tapi tak kira, sy buat jugak tapi tak byk...masih ad my 2nd sister dan husband die.

taraaaaaaaaaa! ini lah breakfast saya di pagi hari jadi :) bersama2 segelas fresh milk...hahahaha, mmg italian


ooopppss! sy tak pakai sos spegetti prego yea...homemade okeyyyyyy :p. nak tau resipi?...check it out

bahan-bahan:
1. mee spagetti
2. cili kering
3. bawang merah
4. bawang putih
5. halia
6. cendawan kering (direndam supaya kembang)
7. daging kisar
8. daun celeri (dipotong kecik2)
9. brokoli (dipotong kecik2)
10. cendawan butang (dipotong kecik2)
11. carrot (dipotong kecik2)
12. oregano
13 tomato puree (sy letak tomato sos sbb puree abis hehehhe)

cara-cara:
1. rebus spegetti bersama-sama sedikit garam dan serbuk kunyit (kalau takde pun takpe) sehingga kembang dan ditoskan
2. rendam cili kering dengan air panas
3. kisar cili kering bersama-sama bawang merah, bawang putih, sedikit halia dan cendawan kering
4. daging kisar dibersihkan (sehingga hampir hilang warna merah) dan digaul bersama oregano dan sedikit serbuk kunyit
5. panaskan minyak dan tumis cili kisar sehingga masak
6. masukkan tomato + garam + gula + pak aji dan kacau sehingga sebati
7. masukkan daging kisar dan carrot
8. last sekali masukkan cendawan butang, daun celeri dan brokoli
9. kacau dan rasa...jika minat masukkan sedikit cukup rasa :)
10. siap untuk dihidang bersama-sama spegetti.

notakaki: speechless...masih tiada ucapan dari en suami....


Wednesday, September 26, 2012

"30 Things to Do Before 30"

1. married
2. mendaki gunung kinabalu
3. buy my own car
4. getting my master degree
5. ipad (i get samsung tab)
6. smart phone
7. buy my own oven
8. buy my own mixer
9. buy my own juice mixer
10. umrah
11. umrah
12. cook for open house
13. have at least 1 child boy/girl doesn't matter
14. live in our own house (me+husband+child)
15. going to Europe (probably 30+)
16. cameron highland
17. uss

notakaki: my list to do...

Puding Roti

Ntah kenape sejak balik ampang asik nak buat dessert je....hehehe mungkin sebab rumah di kangar juga batu pahat takde oven :) really need to buy one...

kali ini puding roti pulak:

Bahan-bahan:
1. Roti (sy pakai gardenia)
2. 11/2 cwn x fresh milk (ade certain recipe pakai susu cair)
3. 2 x telur ayam
4. Esen vanilla
5. 3 sudu besar gula pasir
6. kismis/coklat chip/buah

Cara-cara:
1. roti dicarik-carikan dan letak didalam loyang
2. taburkan kismis/coklat chip/buah diatas roti
3. kacau telur bersama esen vanilla dan gula sehingga berbuih....sebati
4. tuang perlahan-lahan fresh milk/susu cair ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga sebati
5. tuang adunan ke dalam loyang berisi roti sama rata
6. panaskan oven dengan 180 degree
7. masukkan loyang ke dalam oven dan bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 degree
8. siap untuk dihidang...tapi sy prefer dihidang sejuk so, selapas siap sejukkan puding didalam peti ais :)


ini lah hasilnya....saya letak coklat chip sebab tu nampak biji2 hitam hehehe

notakaki: tibe2 rase tak sabar nak balik perlis pulakkkkk....

Monday, September 24, 2012

Sweet Cherry

Conflict terbaru adalah stroller!

saya sgt berminat dengan sweet cherry ni. 2 in 1 stroller+car seat....stroller aka SCR6 dan car seat aka SCR7

SCR6 boleh dicabut dan digantikan dengan SCR7 (gambar SCR6+SCR7)

harga pulak untuk SCR6=RM476 dan SCR7=RM239 so total RM718

hmmmmmmmmmmmmmmm.........

sgt berguna untuk budak sehingga 3 years, klu die nak duduk dalam la kan. klu tak pun tahan la tok adik die nnt...ahaks!


 SCR7                                                                                   SCR6+SCR7
SCR6

notakaki: sgt menarik kan? hehehe...probably beli car seat die dulu kot...


Menu weekend

Sgt seronok pabila boleh bercuti di rumah ibu bapa sendiri kan? especially when all the cooking ibu sendiri yg masak :)

last weekend tetibe terasa pulak nak buat pizza. yeahhhh...my eldest sister pun ad, tersgtlah chantek!

 sebelum dibakar

selepas dibakar

percubaan pertama yg agak menjadi. sedap tapi aga terlebih toppingnye sehingga melimpah2.hahahaha....untuk doh, tak buat la tapi beli je roti pita kat carrefour...hehehe, malas nak buat....

untuk toppingnye, ramuan biasa:

1. mayonis
2. sos spegetti
3. nenas (dlm tin)
4. capsicum (kaler hijau)
5. frankfutier (sosej)
6. daging salai (smoked meat) - ala2 pepperoni
7. cheddar cheese
8. cheese mozarella

and mi 2nd sister, buat trifle for dessert.

triffle before...lupe snap my sister's

bahan-bahan:
1. kek gulung
2. tepung custard
3. instant pudding (any flavour) - dlm pic original flavour but my sister's using manggo
4. mixed fruit (cocktail)
5. susu cair
6. gula pasir

cara-cara:
1. potong kek gulung layer by layer dan letak dlm loyang/bekas
2. tepung custard dipanaskan sehingga cair dan tuang dalam loyang/bekas tadi...tak perlu byk, cukup sekadar menutupi lapisan kek
3. puding instant juga dipanaskan sehingga cair
4. asingkan buah dlm tin dengan syrup...dan taburkan buah diatas tepung custard dlm loyang
5. last sekali letak puding instant yg telah dicairkan...sehingga menutupi keseluruhan lapisan buah
6. simpan dlm peti sejuk untuk dikeraskan/disejukkan
7. syrup mixed fruit tadi dicampurkan dengan susu cair dan dipanasan sehingga mendidih. rasa dan jika kurang manis, boleh lah dicampurkan dengan gula.
8. angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
9. anggaran dalam sejam atau dua, boleh la dihidangkan dan dimakan bersama syrup tadi :)

notakaki: but i still miss my husband :(

Friday, September 14, 2012

be prepared!

i am probably gonna have one of the toughest supervisor in FKEE, UTHM....Dr Muhammad Mahadi but i will have the most wanted project i want since my undergraduate...hopefully

may Allah guide me through my project.

may my son/daughter will have his/her brain work as his/her mother working/studying on master degree.

Mrs Khairul Nadiah, please be prepare ur mind and body for this project. 

notakaki: hardwork...hardwork...hardwork...baby, i hope u r gonna be a genius!!!


Thursday, September 13, 2012

Checklist Hospital

Barang yang paling penting untuk disediakan dan need to bring anywhere we go....seeloknye siap sedia dalam kereta...

Keperluan Ibu
1. Buku merah
2. Sepasang baju untuk pulang dari hospital
3. Sandal (selipar jepun je)
4. Pakaian dalam (nursing bra ect)
5. Maternity pad
6. Kelengkapan diri (bedak, sikat ect)
7. Toiletries
8. Ubat-ubatan (minyak urut)
9. Makanan (biskut, termos air, 3 in 1 ect)

Keperluan Bayi
1. Lampin bayi dan kelengkapan membersihkan bayi
2. Baju bayi
3. Selimut bayi
4. Bedung
5. Sarung kaki dan tangan bayi

notakaki: siap! ready in the car...

Sunday, September 9, 2012

Puding Karamel

sempat berweekend di Ampang dan sempat jugak membuat puding karamel....sebab? bahan2 sume ade kat rumah, tak perlu nak p beli teruk2 hahahah

Bahan-bahan:

Karamel:
5 sudu besar gula halus
2 sudu besar air

Puding:
3 1/2 sudu besar gula halus
400g/400ml susu sejat/cair
3 biji telur
2-3 titik esen vanilla. 

Cara-cara:

1. Campurkan susu sejat/cair bersama esen vanilla dan panaskan diatas api kecil dan kacau sehingga panas. jangan smpi mendidih
2. Didalam bekas lain, kacau telur dan masukkan sedikit demi sedikit gula halus. kacau sehingga sebati dan masukkan campuran susu dan esen vanilla.
3. Panaskan gula halus bersama 1 sudu besar air di atas dapur sehingga gula bertukar keperangan untuk menjadi gula karamel, kemudian tambah lagi 1 sudu air. Masukkan ke dalam loyang.
4. Campuran susu tadi masukkan ke dalam loyang diatas gula karamel.
5. Tutup loyang dengan aluminium foil.
6. Loyang kemudian di masukkan ke dalam pengukus dan dikukus selama 1 jam atau
7. Puding juga boleh dibakar di dalam oven denagn 150 degree selama 40-45 minit.
8. Setelah siap, sejukkan seketika puding sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.
9. Setelah sejuk, telangkupkan loyang kedalam pinggang bulat untuk mendapatkan bahagian atas puding bewarna coklat.
10. Siap untuk dihidang. Sedap dimakan ketika sejuk :)

notakaki: yeahhhh...akhirnye menjadi puding karamelku :)

Thursday, September 6, 2012

Checklist for berpantang


1] Set berpantang
    - tradisional  set bersalin lengkap mustika ratu
    - vitamin (no need)
2] Tungku - pinjam cik wan (jiran depan rumah)
3] Baju sejuk [sweater]
4] Kain batik [5 helai]
5] Stokin [10 helai]
6] Baju dan seluar dalam maternity/Nursing bra
7] Maternity Pad
8] Tuala mandi
9] Breast Pad [washable/disposable]
10] Bengkung [tradisional/moden] - tradisional (ad dlm pakej mustika ratu)
11] Tukang urut
12] Air zamzam/air selusuh
13] Tungku/tuam baby

notakaki: nebessssssss


Wednesday, September 5, 2012

alhamdulillah

alhamdulillah...
alhamdulillah...
alhamdulillah...

urusan di uthm hampir selesai dan perancangannya,

minggu 1 : urusan pendaftaran
minggu 2 : perjumpaan dengan supervisor untuk mencari tajuk and study plan & urusan penghantaran study plan pada unimap dan kpt.
minggu 3 : balik KL sehingga habis pantang

while pantang boleh la godek2 buat proposal :)